Translate

Monday, May 14, 2012

[ South Korea 7: Gwangju ]

sila bertabah. aku dalam percubaan nak menghabeskan entry Souh Korea nih. kakakaka.. dari zaman Paleolitik bawak ke Zaman Gangsa.. tak abes-abes lagi ha..

selepas menghabiskan 2 malam dekat Busan.. kami menuju ke destinasi seterusnya, Gwangju. Jarak perjalanan dari Busan ke Gwangju nih..lebih kurang 3jam 30minit. lebih kurang Kolumpo ke Kuala Kangsor dah haa

Gwangju ni terletak dalam Jeolla region dan bandar ke 6 terbesar di South Korea. yang bertanda pink kat peta ni ha.. perlu maklumat lanjut? Google! hahaha

ni peta Gwangju..bukan peta harta karun..
tiket bas dari Busan ke Gwangju..berharga 23,700won. ni je tiket paling awai yang ada.
 bajet asal dalam 16,000won jek.. haihh.. 
sementara tunggu bas.. sempat pekena urut dekat mesin urut RestnGo..
 legaaaa dapat betulkan urat!

hujannn yang turunnnn..bagaikannnnn air mataaaaa...
 drama much?
ye..perjalanan kami memang banyak drama dan tragedi..
konsep tragedi oktober la katakan... kahkahkah!!


untung aku duduk seblah dengan retis k-pop..
no photo pelisssss!! 
kakakaka!!
tujuan utama kami nak ke Gwangju nih..nak pi kat tempat-tempat yang bawah nih lah. antara tempat-tempat femes dekat Gwangju..

Jungnogwon aka Bamboo Park.. 
ada panda kat dalam ni...
ok..tipu.. 
Direction:  Take a local bus no. 303 or 311 and get off at Jungnogwon. (The bus runs at 15 minute intervals and takes only 5 minutes; on foot 13 minutes.) Fare: 2,000 won


Metasequoia-Line Road.. 
time autumn memang superb gile. 
Direction: From the Damyang Bus Terminal, walk 30min along the right side of the road until you see the Metasequoia-lined Road. You may also take a taxi from the Bus Terminal (approx. 15 min)



Soswaewon Garden 
Direction: From Gwangju Bus Terminal, take local bus no. 225, get off at Soswaewon Station
 (1 hour ride, fare: 2,000 won), cross the street and find the ticket office. 
Admission Fare: 1,000 won

tu plan asal lah tapinyaaa.. memandangkan kami sampai dekat Gwangju pun dah tengah hari.. dan tengok dekat peta..jauh rupanya tempat nih..kami ambik keputusan tak jadi pergi. ye lah.. kalau tak cukup masa..kang terkejar-kejar..ada pulak yang tido dekat stesen bas pulak kang.

kami tak bermalam dekat Gwangju nih. just singgah kejap jek sebelum balik ke Seoul. dah semua tempat tak pi.. kami pilih tempat yang paling dekat. Gwangju Art Street rasanya. lebih kurang 10min kalau naik taxi. tambang dalam 2,700won.

Gwangju Bus Terminal aka U Square

shopping street le..ape lagi.. luas gila tempat nih dan memang rambang mata
aku siap sempat rembat sepasang kasut hahaha
murah je..dalam 30,000won sepasang

dalam cafe Paris Baguette...rasanya
apsal la kedai kopi kita takde konsep macam ni..kan - -''

nampak kedai Kimbap yang papan tanda kaler oren tu? 
 nampak macam ada logo mesjid kan?? 
kami punya la eksaited sebab ingatkan kedai halal!! kahkahkah 
kami tak pasti la tu logo apa sebenarnya..tapi dekat Seoul..kami pi kedai yang sama..
dia ada served vavi dan kami macam.. o.O" magaddd??!!
sebenarnya masa kami naik teksi ke sini.. ada la sembang-sembang dengan ahjussi yang bawak teksi tu. dia tanya kitaorg dari mana semua..rupanya dia pernah datang Malaysia. dia kabor Kolumpo tu panas. tak tahan katanya. hahaha well..negara kami tak dak salji. PATI ada lah.

disebabkan korean aku tahap gagap + parkinson..jadi dah bunyi macam ayam itik lah bercakap. tapi ada part yang best..bila dia tau kitaorg dari Malaysia.. dia pun berkata

ahjussi: yeppeuda.. [cantik]
aku: ne? aaa.. aniyo.. [hah? mana ade]
ahjussi: yeppeuda.. jongmal yeppeuda [betul..cantik]
aku: *tersipu bewok* aniyo ahjussi... haha kamsahamnida.. [eh takdelah.. thanks btw]

so girlsss.. lets #fliphair kahkahkah!

tengah-tengah sembang.. tetibe gigi aku dah gigit seat depan!! eh??!! rupanya ahjussi tu break emergency sebab tetibe ade teksi lain cilok depan dia. skeri kan? tapi tu lah style driving kat sana. jalan raya tu..ana yang punya!! gitu konsep..

pakcik tu punya la gelabah..terus tanya aku ok ke tak.. takkan la aku nk guling-guling dalam teksi tu sambil meraung pulak kan.. aku cakap ok je lah.. walauuuupun... bibir ai rasa macam hanjelina jolie ni pakcik!

ahk..tak puas hati betul lah.. cium tanah dekat Gyeongju..aku.. cium seat teksi dekat Gwangju pun..aku?? T.T *nanges*

dah puas merayap dekat situ..siap mencekik takoyaki...kami pun kembali ke pangkal jalan..

helllloooooo Seoul... 
 ingat tragedi kami berakhir di sini? 
 anda silap..ikuti sambungannya di kehapdetan yang lain.. hahaha

10 pengkomeng:

gadisBunga said... Best Blogger Tips

seb baik seat depan tak berlubang. ke berlubang? hahaha!

hamzah ian said... Best Blogger Tips

bile nk ajak aku ni... wuwuwuwuwu

hamzah ian said... Best Blogger Tips

bile nk ajak aku ni... wuwuwuwuwu

Rayyan Haries said... Best Blogger Tips

hahahaa...comel jer sembang2 hangul ngan ahjusi..hik2..

MasZuber said... Best Blogger Tips

Uish smpi ke sane. Jauh gak korang merayap!

hanie said... Best Blogger Tips

@gadisBunga

kahkahkah..nasib baik ai tinggal gigi plesu kat rumah..jd..seat tu selamat dr jd mangsa kerakusan gigi. hahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@hamzah ian

motip ajak ko? koserrrrrr.. hahahaha bley?

hanie said... Best Blogger Tips

@Rayyan Haries

sembang2 beramah mesra.. giteww.. haha

hanie said... Best Blogger Tips

@MasZuber

seoul-gyeongju-busan-gwangju.. dah macam pusing malaya dia punya feel hahahaha

xazuraxabux said... Best Blogger Tips

hahahaa..pucat muka masa cium seat teksi tuh..lutut aku sakit weh..