Translate

Monday, December 03, 2012

[ why i finally quit my job ]

aku quote dari page Lily Leung http://exploreforayear.com/

"WHY I FINALLY QUIT MY JOB

I’ve daydreamed about leaving my day jobs before, but a few realizations made me follow-through this time:
  1. Time will pass no matter what I do. If I don’t leave my job now, I’ll still want to leave 6 months from now, and I would have let 6 months go by without making any progress in myself. 
  2. If I pursue what I enjoy, I should attain at least the same level of success and income as I have doing what I don’t fully enjoy. By doing what I’m interested in, I will find ways to create and spot opportunities for myself.
  3. There will never be a good time to quit. The economy will always be uncertain, my workplace will always be short-staffed, I’ll always have expenses to fund, and I’ll always feel nervous about leaving behind a stable income. If there is never going to be a good time to quit, then the best time is now."


28hb haritu dengan gumbira dan berbesar hati dan besar badan
aku dah serahkan notis perletakan jawatan [ ferrrr ayat..tak menahan kau! ] dekat boss


sebenarnya benda ni aku nak buat lama dah dulu
tapi takde keyakinan.. ye lah..dah duduk dalam zon selesa.
ape gila kau tetiba nk berhenti kerja balik tanam anggur pulak kan?
kerja tempat best pulak tu..di kota keriangan gitew

aku buat keputusan ni sebab aku nak kejar impian aku
masa takkan tunggu kita..ye dak? dan mati tu pasti.. cuma tak tau bila
jadi sementara masih ada peluang nih.. baik aku cuba.
supaya nanti aku tak menyesal sebab tak rebut peluang nih

tiap orang mesti ada cita-cita / impian memasing kan?
korang tak nak capai ke impian tu? nak tunggu sampai bila?
kalau fikir "mustahil lah!" memang benda tu takkan ke mana
sekurangnya mencuba.. kalau gagal pun tak pa
sebab korang dah cuba.. dah berusaha
bukan duduk senyap goyang kaki sambil berangan
kalau gitu punya gaya.. memang takkan jadi menda lah

so harapnya tahun depan..Allah swt melanjutkan usia aku
di beri kesihatan yang baik untuk aku jalankan plan gila aku..
hiks





13 pengkomeng:

gadisBunga™ said... Best Blogger Tips

orang berani je yang sanggup tinggalkan kota keriangan demi suatu impian.

read between the lines.

tahniah!

enassempoi said... Best Blogger Tips

Memang ada impian.. Cumanya.. Gagal atau tidak bukan penghalang.. Tapi terfikir "kalau aku 'jatuh' pasti aku akan menyusahkan yang lain untuk 'bangunkan' aku semula".. Ya.. Lebih tepat kalau dikatakan 'i'm not going to take that very BIG risks just to realize my own dream'.. Pity me kan.. ♥

k.e.r.i. said... Best Blogger Tips

go Mek go!

*tendang turun dari kota keriangan*

- G C - said... Best Blogger Tips

keja mana pulak lepas ni weyyy??

tasekM said... Best Blogger Tips

ni aku syak ko nak merantau ni, kan..?



.

alhariesz said... Best Blogger Tips

for the past 4 years been having the same dilemma...so, tok might follow your footstep soon...insyaAllah...

berusahalah chor!

*cakap omputih sbb tips tang atas tu pun omputih...hehe

hanie said... Best Blogger Tips

@gadisBunga™

kita kena lepaskan sesuatu..untuk achieve sesuatu yang lain..kan

^^V

hanie said... Best Blogger Tips

@enassempoi

sebab ko dah ade komitmen seumur hidup na.. hehe takpe.. ko dh ade kehidupan lain.. live happily ever after..ok! ;p

hanie said... Best Blogger Tips

@k.e.r.i.

cis. cilakes! hahaha

*baling telur tembelang*

hanie said... Best Blogger Tips

@- G C -

ehhh..mana buleh bagitau lagi. tunggu la tahun depan ;p

hanie said... Best Blogger Tips

@tasekM

dagang pak malau..dagang berlipat.. dagang hamba mengkuang layu
jadi marilah kita makan nasik dagang

heheheh

ade la projeknye kak..

hanie said... Best Blogger Tips

@alhariesz

chaiyok tok!! sama2 kita ubah kehidupan menjadi lebih baik..

wah giteww

Nerzhul said... Best Blogger Tips

elok la tu. pas kawin duk umah je jaga rumahtangga. eh! tetibe je!