Translate

Monday, June 03, 2013

[ siri mencari masalah di negara kimchi ]

lama jugak wa tenung skrin kompiter nih nak karang ayat nak menaip. pehh.. skill menaip ke Laut Hindi beloknye.

tapi sebelum tu..barang di ingat.. wa ni bukanlah backpacker ataupun traveler ataupun apa saja nama yang berkaitan.. jalan-jalan hanya untuk suka-suka. mencari pengalaman. kata mudah.. saja cari gheba. tau dok gheba tu apa? tak tau sudah. :P

macam gini lah.. 5hb March lepas.. dengan rasa tak tau nak cerita macam mana, hati berdebor-debor tak tentu hala..lepas 1 musibah..datang musibah lain melanda.. wa nekadkan hati.. baca bismillah.. langkah penuh steady ke LCCT. buku merah wa pegang dengan tangan kanan. sekor cipan nama wolfskin 40L wa galas atas bahu. tepat 12.05am tengah malam.. wa dah duduk diam-diam dalam kapoterbang AA..menghala ke Incheon Airport. trip yang ke dua. secara solo dan runcit-runcit.pung pang pung pang.. 7hb March setel semua menda dekat Seoul, sedor-sedor wa dah ada dalam subway nak menghala ke stesen Sadang. dari situ nak kena ambek bas untuk ke satu tempat nama Joam, dalam daerah Hwaseong-si.

keluar dari stesen subway tu, wa ikut saja kaki wa melangkah. time ni dia buleh rilek2 lagi. tenang satu macam. walaupun taktau nak tuju kat mana nak tunggu bas. lepas tanya orang, tak lama lepas tu bas express Sadang - Joam pun sampai. terus naik dan duduk. ok..kalau ikut direction dia kata turun dekat stesen bas yang last sekali. masalahnya.. Joam tu celah mana pun wa tatau. mata mengantuk.. tapi nak tidur takut. takut terlepas stesen ke mana ke.. tak ke haru. lebih kurang dekat sejam perjalanan.. alhamdulillah.. sampai jugak ke Joam. nak tau Joam macam mana rupa muka bumi dia? niiii.. kat bawah nih...

Joam, pekan koboi. - -''
penghujung winter yang suriram
acik terkesimarama okeh!! ni pekan koboi mana acik sampai nihhhh... manusia ada la berapa kerat. padahal ni dah tengahari dah ni. takpa.. kita wat lek wat kul dulu..kata kawasan pekan kecik kan.. takkan nak expect ada Lotte Mart pulak kann..

sebenarnya wa plan benda lain.. tapi tak semua yang kita plan tu akan jadi kenyataan kan. jadi..wa pilih untuk continue wa punya 2nd plan. wwoofing. haa..wa daftar untuk WWOOF Korea. (World Wide Opportunities on Organic Farms)..nak tau lebih lanjut.. google please. :P wa ikut saja apa takdir nak bawak wa. cewah..ayat. kira dalam hal ni..memang wa pasrah errafazira saja. berdoa pada Tuhan, moga di mudahkan segala urusan, ditemukan dengan orang-orang yang baik. itu saja yang wa mintak.

destinasi wa yang pertama adalah Hwasan-ri. salah satu kampung nak kata terpencil sangat tu tidak lah.. tapi kedai paling dekat, kalau pi balik.. cecah 1km jugak jalan kaki. tempatlah ni titik permulaan hidup wa yang berubah 100%  jadi tunggang langgang terbalik terlentang 360darjah.

2 ketul KIA Apartment tu je bangunan yang paling tinggi kat sini..
tak kira kau jalan pagi ke..petang ke.. nak jumpa manusia punya lah payah
serupa kampung takdak orang duduk.. anjing bersepah lah


migration geese
tak tahu lagi gelap terang masa depan..

senja nan kelabu hasap. ni baru pukul 5.30 petang nih..
tugas pertama yang di bagi dekat wa dekat sini..adalah menyodok compost. korang pernah lalu dekat tempat pelupusan sampah? ok.. susah sangat kot.. lalu tepi tong sampah DBKL, MPPJ, watever majlis perbandaran lah.. pernah? tau kan bau dia macam mana? hazab! haaa....macam tu lah bau tempat compost tu. cuma korang ganda lagi 10x dia punya kepoweran bau tu. haaa..sama lah bau dia!!

pehh.. time pegang spade tu.. benda pertama dalam kepala otak.. WHAT THE HELL DID I GOT MYSELF INTO???!!!! rasa nak menangis pun ada!! i iz cannot brain. dari jadi makwe pejabat.. tetiba ko jadi petani, peladang dan kerja pertama kau adalah collect compost. what??!

hah.. kau nak sangat kannnn.. nak pengalaman baru sangat kannn.. hambekk!!..begitu kata hati wa kepada akal kewarasan.

wa tabahkan hati.. dan kerja dengan gumbira lalala. alah..small matter je nih. tak buat taktau. tak cuba tak rasa pengalaman. kan..kan.. gituuu acik pujuk hati. tapi seriyus cakap.. menda compost ni bukan menda main-main dia punya busuk. tahap dewa! dia punya penat toksah nak cerita.. macam kena langgar ulang alik dengan treler tayar 18. time tu rasa.. ini lah perasaan bangla, indon keje kontrak tu gamaknya. bayangkan dia punya penat.. pukul 8malam wa dah wassalam kroih2..manakan tidak..sakit tulang, segala sendi sampai rasa nak berjalan pun dah tak mampu.

itu baru hari pertama.. hari-hari seterusnya?...nanti-nantilah wa sambung. kalau rajin. hiks

6 pengkomeng:

Rara Nasiha said... Best Blogger Tips

U kerja kat sana ke ni? I is confius. hehe :)

anakomak said... Best Blogger Tips

perghh caya la... gigih keje kat sana ek? itu sukarela ke or mmg dapat upah?

InaYusoff said... Best Blogger Tips

cepat sambung..
serius tertany2 ape yang hanie buat kat sane sampai kurus-kurus dia...

Jard The Great said... Best Blogger Tips

wow... jalan seseorang ka? hehehe

nizamsani said... Best Blogger Tips

kompos tersebut berasal dari bahan apa?

fiqahlee88 said... Best Blogger Tips

bestnyaaaa,rasa cam nk try wwoofing jgk...