Translate

Wednesday, April 28, 2010

[ aku bukan racist...tapi.. ]

.

cuma aku pelik. dah tak de lagi ke tenaga kerja dalam malaysia ni yang boleh di ambik bekerja untuk majukan ekonomi negara? mana pergi semua siswazah yang kelulusannya sama jek dengan apa yang dimintak dalam iklan? pupus? [perghh..ayat..tak menahan!]

ok..fine.. international punya level. memang perlukan tenaga kerja dari luar. tapi..kenapa perlu fokus pada satu bangsa dan satu negara saja? punya la luas dunia ni. paling lekeh pun...negara jiran...Thailand ke..Indonesia ke..Singapore ke...tapi kenapa harus India?? mengamalkan dasar "sekulit" ke? kalau bukan pun..mesti orang kata ye..sb..boss nye mmg kaum itu. cukup² la dengan apa yang dah ada kat sini.

memang la kerajaan ade bagi saranan...membuka peluang pekerjaan untuk warga India sinun..tapi...biar betik smp cenggini punya hasil??

syarat gaji minima untuk expatriate yang terbaru adelah RM5,000.00... cuba darab dengan 12 bulan... 60K tu bai...bukan menambahkan kos ke? tapi sebelum ni heboh suruh kurangkan kos bagai...

haihhhhh..kalau sungguh la jadi...bertambah gelap la pandangan aku nanti kat sini..sungguh...dikalangan staff kat tempat aku ni..boleh kata...ramai jugak yang "kopi o"...kalau tambah lagi...??

gerhana....oooo...gerhana...

...harap² blog aku lepas ni tak kena banned.. kuikuikui...


petik kat tepi opis petang tadi..
time berdating dengan abg nexus :P

32 pengkomeng:

GreenJade said... Best Blogger Tips

ontahnye..cam tmpt ahkok nih pong..penuh "susu O" kalu tmbh lg..penyet lah "milo O" & "kopi O" nye uhuk uhuk

Wanie-san said... Best Blogger Tips

Aku kayooo!!
Aku kayooo!!

huhu
Opsss....Entry kak hanie gedik ni serius la plak..tkt den..
sabau..sabau....huhu

Mimie.Candy Cane said... Best Blogger Tips

kan hanie kan? kan? kalo jadi kan..memang mendung selalu bumi malaysia..

aku mengaku dengan jujur yang aku memang racist.mekasih.

KeJoRa said... Best Blogger Tips

aku mmg xpueh hati..apsal susah sgt nak cari keje lain hah?

err..lari topik ke?

macha_sezs said... Best Blogger Tips

aku ni takde keje jugak.

hurmmmmmm~

wa23r said... Best Blogger Tips

org biasa..basikal tua.. lalala

fatt said... Best Blogger Tips

sama arr dgn kompeni lama aku. mendung kelabu hasap..klu org dia salah tak pulak nampak.org lain kaler salah laju je nampak..aku rasa dorang yg racist.heh!

Anonymous said... Best Blogger Tips

hanie klu dah gerhana tu kemana2 ko pergi mesti bawa tourch light.. kan tersalah langgar plak heheheh

Anonymous said... Best Blogger Tips

tempat abg ni dik lagilah...padhal keje jawab tepon je kot pon nak hangkut warga sinetron bawang putih bawang hangit sekali...basic 2.5k atas alasan expatriate siap duk kondo fully furnished pegi balek ade transport....kolo muke sekor2 mcm maya luna ke ari wibowo ke sedaplah mandang....ni muke mak jah sembilu kaseh lagik malatop dik....skrg ni abang ladesh pon dah masok....haisssshhhh makenlah vavi dihutan dimimikkan anak dirumah mati kehornian....maaf nama dirahsiakan ye

Heidi Shafiq said... Best Blogger Tips

siswazah kite ramai lari ke negara luar.. yg tinggal ciput je..

Nerzhul said... Best Blogger Tips

adik manis. kopi o kurang manis satu.

h a n i e said... Best Blogger Tips

kak tinie:
ramai takpe..janji adil. bior sama rata..




wanie:
ahahahah..sesekali..kena jgk ade serius dik..main tu..main jugak..

[tampo kang! hahahahah]




mimie:
mendung puncak genting ni weii..bg aku tak salah nk gn tenaga kerja dr luar ni..tp jgn smp anak tempatan dh mcm pendatang kat negara sendiri,,




kejora:
yg tu aku lg tak puas hati..hahahha..belom rezeki kot..




macha:
ko tu sekolah pun tak habes lagi! dh..jgn nk mengada²..

jedi said... Best Blogger Tips

gaji rakyat malaysia pun xsampai tahap tue..cilaka...

h a n i e said... Best Blogger Tips

wa23r:
hahahah..gila retro...




fatt:
agaknye kl cerah mmg senang spot kot..ekekeke..tu aku kata..bior adil..




anon:
aku pasang spot light terus..



ezam yang tak payah la nk menyamar jadi anon:
wakakakakaka!!! ok pe...yu kan jawa..kot2 dpt jodoh dr seberang.. meletops uolls..mak hajjah mesti bu at kenduri 7 hari 7 malam.. hahahahaha!!

skrg ni imigresen dh buat rules baru. yg dlm 3k punya gaji, pas penggajian cuma setahun jek. 5k br dpt 2 tahun.

h a n i e said... Best Blogger Tips

heidi:
itu mmg satu hal. tapi.. kl nk ikut kan..berapa ramai yg keje kat luar tu dan berapa ramai yg pegang status penganggur kat malaysia ni? kl kita sendiri tak bagi peluang kat org sendiri..lebih baik grab peluang kat tempat org.




nerzhul:
yg panas ke yg sejuk? hahahahaha



jedi:
ahahahah..nak buat guane..brg tempatan. murah la sikit. kl demand gaji tinggi..kata terlalu memilih atau demanding sgt..last2..keje xde..gaji pun ilek..

jo said... Best Blogger Tips

gerhana?
hehe...ada yang muka macam selman khan dop?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said... Best Blogger Tips

milo susu ada tak? hahaha

h a n i e said... Best Blogger Tips

jo:
aihh...semenjak dua menjak ni..taste lu nak yg international aje...
hahaha



yanie:
teh o pun ada..

Vee Violet ~vLockheart~ said... Best Blogger Tips

hanie darling, sape berani ban blog hanie...
vee karate die... :)

h a n i e said... Best Blogger Tips

vee:
hahahaha..aiyoo..takut lah. vee pandai karate rupanya..hahahah

Ann said... Best Blogger Tips

mesti hensem kan mcm srk..hehe

alhariesz said... Best Blogger Tips

ni mesti IT field...kan?

dulu aku kije kat cyberjaya...mmg camtu la gak ceritanya....sume kompeni IT byk amik expat Hindustani mari...

pnah gak aku tny gaji diorg...exec 5-6 riban tuh....

local staff aku tak rase dpt byk tu...

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said... Best Blogger Tips

tak terkata...aku pun kopi o manis jugak....ic je la lain..hahha

h a n i e said... Best Blogger Tips

ann:
kot mcm geng mamak?? aiyoo..ngeri.. hahahah...



alhariesz:
kannn..asal IT..mesti import dr india..kitaorg punye running sistem smp la ke cctv...india mari jugak.. pelik sungguh aku..mcm malaysia ni xde pakar IT..haihh

majikan kena bg gaji tinggi..kl x..imigresen tak lepas utk pas keje. dh la kena renew tetiap tahun..



c.a.m:
IC biru kann? hahahaha

citahrudin said... Best Blogger Tips

kalu aku saje2 nk banned buleh x?

sila jgn libas aku atas komen suci murni lagi takaful ikhlas aku nih..

h a n i e said... Best Blogger Tips

citah:
oo..saje² yeeee....
kl aku saje² terrrrr-libas ko..pun xpe jgk kn..hahaha

Liliyuli said... Best Blogger Tips

kih3..ada yang hensem tak dorang tu?

J@J@ / Bini The Rock said... Best Blogger Tips

lagi amat terasa klu pegi pasar malam/lambak..

kekadang terasa aku menjadi rakyat asing di bumi sdri ko tau!
sedih makk nokkk!

x(

♥ Vee Violet ♥ said... Best Blogger Tips

vee pandai karate lidi aje...
hehehe...

Shukri Mohd Ali said... Best Blogger Tips

member saya merempat. tempat kerja lama ambil orang asing.

ketidakadilan sejagat!

h a n i e said... Best Blogger Tips

liliyuli:
kannn...selera muke SRK jek skrg kannn...



jaja:
same la ja kl kat sini..aku rasa mcm aku kt nepal pun ye..x pun bangladesh..indon ape tah lagi...

[kdg2 rasa x selamat kat negara sendiri...haaa..camne??]



vee:
hehehe..xpe..br la xde org berani kacau u..kompem kena karate..hahaha

h a n i e said... Best Blogger Tips

shukri:
pengambilan tenaga kerja asing ni..sbnrnye menambahkan kos..huhu =_="