Translate

Tuesday, April 20, 2010

[ teori pisang ]

.


dia..bagi aku teori pisang..khasnya untuk orang yang bermasalah macam aku..aku memang suka mengikut emosi. dan bila aku beremosi..aku ada banyak idea nak berkarya. macam gilakan. macam saja. tapi aku bukan pompuan gila lagi. kot.

nak tau teori pisang tu apa..? meh nak kongsi..

macam ni..bayangkan kita membawa sesikat pisang didalam beg dgn perut yg kenyang..lagi lama kita bawak kita akan terasa pisang tu membebankan kita sebab berat.. nak dimakan perut kenyang lagi..makin lama kita bawa makin terasa beban.. lagi pulak bila lama kita bawak pisang tu pun membusuk.. kita lak tak senang dgn keadaan tu.. berat dan tak selesa dgn bau.. tapi kita still nak bawak jugak beban tu dgn alasan mudah sebab tak nak lepaskan... macam mana nak buat?

solutionnye mudah je...lepaskan bag dgn pisang tu sekali.. bila dah lepaskan bag..beban dah tak dipikul lagi.. bau busuk pun tak de lagi.. sekarang terpulang pada diri kita sendiri la samada nak terus bawak masalah tu atau just lepaskan (abaikan) masalah tu.. masalah adalah biasa menyelesaikan masalah tu yg luar biasa..

yg penting senyum selalu terus pandang ke hadapan.. apa yg ada dalam kepala dan hati kita.. orang lain akan menterjemahkan mengikut pendapat dan pengalaman mereka sendiri..hanya kita sendiri memberikan terjemahan yg paling tepat.. - dia kata. aku copy sebijik.

konsep pisang ni..just metafora bagi masalah. bag dan pisang adelah masalah. bila kau dah buang..maknanya..tak de lagi masalah untuk kau. tapi untuk kau tinggalkan masalah tu..atau kendian nak kutip balik..terpulang la pada diri memasing.

haa..korang paham ke tidak? kalau tak paham..sila terjun laut.

acah je.. :P

p/s: tapi..aku masih tak tahu. patut reply atau tidak email dia. lupakan? buat-buat tak tahu? delete dari inbox? yer..aku masih phobia. bag dan pisang tu..dari hari pertama lagi aku dah buang. macam tipu..mungkin hari kedua. sb hari pertama adelah sangat pilu. [mcm setan buat ayat gaya gitu]....sebenarnya...sebab hati dah jadi macam dinding yang di paku. walau paku dah di cabut, dinding dah di simen lain. tapi..masih berlubang kat dalam. ingat senang ke nak jadi perempuan nama hanie ni..?

ok. nak g main badminton. bye.

p/s 2: oh ye..lupe nak kabo. dia bukan pakwe. tapi lebih dari pakwe. sahabat. yang aku percaya. boleh buat aku ketawa walau hati tengah menggila. ;)

32 pengkomeng:

-cD- said... Best Blogger Tips

ermm antara:

1. bag
2. pisang
3. masalah

cD pilih pisang.. hahahaha keluarkan pisang dari dalam bag kemudian masukkan masalah sebagai ganti pisang tadi..

apabila sudah sebati campakkan bag tadi ke laut.

p/s: pisang tu cD yg punye..

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said... Best Blogger Tips

kalau aku xde kawan..aku buang je pisang tu..sbb bila jalan setapak..mesti ada pisang baru...penin2..

tp kalau aku ada kawn yg aku percaya..aku bahagi2 pisang tu..hahaha...

tp senang citer...buang je la pisang tu..haha..potong2 buat cekodok pun sedap...

Mimie.Candy Cane said... Best Blogger Tips

lu ingat lagi tak pendapat wa kt ym semalam?

haaa...lu pikir ler..

KeJoRa said... Best Blogger Tips

ko kasi je pisang yg dah busuk dan buruk tu kat ayam....

ezam said... Best Blogger Tips

haisshhhhhh....

Pisang emas dah dibawa berlayar

Jangan lagi disimpan didalam hati

Sekarang masa untuk bertukar

Cubalah cuba buah stoberi

Tapi.....

Kalo pisang tetap dihati

Berani2lah kuatkan hati

makan berkongsi setandan rastali

Andai itu katanya hati

ezam said... Best Blogger Tips

cD:nak pisang cD!!!!


Hoh....mcm lucah plak....hahahahaahha

YobSumo said... Best Blogger Tips

wow hanie pegi swimming!

email aku kau nak delete! cis!

Firol said... Best Blogger Tips

kak cho makan pisang tak leh?

sI tEDI said... Best Blogger Tips

aku boleh ikut teori pisang kau nI!

Tijah said... Best Blogger Tips

jap. aku blur. takpe...pisang tu aku buat cekodok je la.

h a n i e said... Best Blogger Tips

cd:
tak baik la buang ke laut. pencemaran alam. kl penyu mati..mn nak cari penyu lg? hehehe



c.a:
kan..time ujan layan cekodok dgn kopi o..pehh..terbaik..



mimie:
ade ke? yg wa igt lu byk bergosip jek..kehkehkeh..



kejora:
umah aku xde ayam. monyet banyak.



ezam:
ngahahaha!! munyitttt!!

h a n i e said... Best Blogger Tips

yob:
aku kata badminton lah..badminton! kang ko kata main congkak pulak..



firol:
nanti takut tak sempat cari jamban.. hahahaha...yeop..sila belanje cho banana split.. :P



tedi:
buang terus tau. jangan recycle. hehehe



kak tijah:
lepat pisang pun sedap kak. letak kelapa kat dalam..nyam nyam..

Vee Violet ~vLockheart~ said... Best Blogger Tips

sangat faham...
tapikan.. kalau vee..
pertengahan jalan tue, vee buat cekodok pisang dulu... ajak hanie, ezam dgn frodo makan sambil minum teh o... pastu sambung jalan balik...
perut kenyang... hati pun manyak senang mau jalan-jalan...
eheheh...

h a n i e said... Best Blogger Tips

vee:
kalau tgh jln br nk buat cekodok..jenuh plk la nk usung tong gas, kuali, sudip..hahahha...

masalah sebahagian dari hidup kita..just jgn biarkan masalah tu mengambil alih hidup kita..kan..

;)

wa23r said... Best Blogger Tips

nk wat teori kelapa la plak...

h a n i e said... Best Blogger Tips

wa23r:
kelapa dan orked..lalalala..

Anonymous said... Best Blogger Tips

apo la payah nak makan pisang kat tgh jalan,, karang tak pasal pasal kono langgar dgn lori hantu kan payah jadinye,,, ala borak yo apo ado hal paling hebat pun kena tido kat padang pasir yo,,warf,,warf,,warf,, tak po la unto boleh temankan,,warf,,warf,,warf,,

h a n i e said... Best Blogger Tips

pokchik:
bala jangan di cari. kang kena terjah lagi kang. tak memasal.

jo said... Best Blogger Tips

gua rasa...
arggggggggggghhhh...tensennya. dari tadi tak terkeluar ayat gua ni. kang gua dah ingat gua ym lu. haha...

alhariesz said... Best Blogger Tips

kalu jumpa monyet tepi jalan....sedekahkan je pisang tuh...

kalu monyet pun taknak makan...alamat, mmg pisang tu patut didustbinkan je...hoho

bukan senang nak senang, bukan susah nak susah...pikir ngan rationale...

enassempoi said... Best Blogger Tips

pisang ek??? nape pisang?? nape bukan betik??

kawan ko sure laki kan.. kadang-kadang.. bila kena situasi... memang betul lelaki ngan pmpn xbleh nk jd kawan... betul x.... sila faham.. aku cakap KADANG-KADANG je...

apa pun... pilihan ditangan ko.. suka atau x.. andai tahu apa yg dibuat itu 'salah'.. u should know what to do.. walau ia 'sakit'..

**macam le aku tau je apa masalah ko bg komen mcm ni kn... poyo**

h a n i e said... Best Blogger Tips

jo:
wa rasa nak ajak lu p mkn briyani gam la..hahahahaha!!



alhariesz:
bukan senang nak senang tapi sangat senang menempah bala..hahahha..

yg penting...jgn biarkan idup anda di selubungi masalah..



ena:
ape sebenarnya ko komen ni na..? aku kompius. hahahahahhaa...

tasekM said... Best Blogger Tips

apa kata yu pinang je jantan tu. ai bulih jadi tukang baca pantun!

buah pinang kena tukul,
ai masuk minang yu tolak ai pukul.



terima kasih. ai tau pantun ai best!~

:P


.

h a n i e said... Best Blogger Tips

kak tasek:

hahahahahah!! kakkkk..ni nak masuk minang ke..nk kutip hutang?

ni rasa nak lari ikut tingkap ni..

:P

Liliyuli said... Best Blogger Tips

delete je terus email dia..jgn simpan. nanti sendiri yang pilu sendiri berulang-ulang..

faham tak?

alhariesz said... Best Blogger Tips

owh...aku suka tagline tu...hoho

kompem, ko boleh jadik pengacara "Masalah Nusantara"

wakakakaakakakaaka

*lek lek...ada masalah, rajin2 ngadap Dia... ok

~0~ said... Best Blogger Tips

susah jugak...huh..

h a n i e said... Best Blogger Tips

liliyuli:
pehh..bunyi mcm mak tiri sejibun dowh..hahahah..



alhariesz:
wakakakaka!! kl aku jd pengacara..mmg masak-lah gayanye.. trauma penonton..hehehe..



~0~:
kan..soklan matematik pun x susah gini..heh!

k.e.r.i. said... Best Blogger Tips

ko suka lah pisang-pisang ni.

muahahahaha.

h a n i e said... Best Blogger Tips

keriiiiiiiiiiiii!!

gile!

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips

sedekah kan jer pisang tu kat masjid.. beg tu buleh buat isi buah lain.. buah fikiran misalnya.



p/s: nak isi buah hati ok gak..

h a n i e said... Best Blogger Tips

ardzmarn:
kalau mcm tu...nanti wa isi mende lain..suh lu jek la yg bawakkan..

amecam?