Translate

Tuesday, May 04, 2010

[ macam mana nak letak butang LIKE kat entry blog ]

.
meh nak kongsi ngan korang camne nak letak butang "LIKE" mcm kat fesbuk tu kat entry korang.. sharing is scary kan..hehehe..

♠ ketik DASHBOARD

♠ klik LAYOUT --> EDIT HTML --> tick pada EXPAND WIDGET TEMPLATES

♠ cari keyword ini --> data:post.body/>
supaya takde juling mata nak cari code ni...sila guna Ctrl+F dan search je keyword tersebut.. mudah kan..

♠ pastu pastekan code ni selepas keyword tu..

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

haaa engkau..sekali keluar warna merah. tak de kaitan dengan bendera nippon panjat tiang ke ape..saje kasi matching ngan ayat yg aku bold tu..xde la byk beno kaler yg keluar. karang warna warni...dah ghope sarkas pulak..hehehe..cieyla..harap2 yg ni menjadi la untuk lu ek..hehehhe

♠ contoh mcm ni...

♠ lepas tu.. SAVE

untuk yang guna wordpress...boleh cuba ketik --> sini

lupe nak pesan...kalau yg 1st tu tak appear kat entry korang..sila cuba kat keyword yang lain..sebab kadang2 ade sesetengah template ade lebih dari satu "data:post.body" tu...try n error lah ye..

senang aje derr... hehehehe selamat mencuba.. ;)

50 pengkomeng:

ezam said... Best Blogger Tips

buatkan bley???

keje PA kan...

jenuh nk cari sekor html tuh


hahahaha

Farid Fernandez said... Best Blogger Tips

xboleh la!

*~ aRaBeLLa ~* said... Best Blogger Tips

tak boleh la weh..aku compare html script ko dgn yg script dlm gambor tu lain sket..

h a n i e said... Best Blogger Tips

ezam:
mocha frappppppp!!! kasik belanja haaa...



farid:
boleh..try lagik..hahahah



cieyla:
ha? yg sama la tu..kat mana yg lainnye? aku guna kod yg sm td buat utk member..ok jek..

cer ko tuko kat mn yg lain tu..

Ann said... Best Blogger Tips

o cmtu rupenye, tq

nnti la kalo rajin..

fndrocka said... Best Blogger Tips

tak reti bai...

Firol said... Best Blogger Tips

terrer la kak cho....

KeJoRa said... Best Blogger Tips

teacher...

saya xreti..asyik xmenjadi jer...tolong watkan bleh? hahahhaa

Wanie-san said... Best Blogger Tips

iksh!!
nak try wat la..
kalau xjadi..nak ikat kak hanie kat pokok penuh kerengga!!

*~ aRaBeLLa ~* said... Best Blogger Tips

jenuh ar weh..da le tgk pon penin..cuba hang check balik...aku da test 3-4 kali ni..

Farid Fernandez said... Best Blogger Tips

xleh gak....

ermmmm

Mazru Majid said... Best Blogger Tips

eh..hanie..tak terpikir pun leh ade button like lak..

menarik nih,koi nak try la..

tenkiu sharing.

Mazru Majid said... Best Blogger Tips

huhuhu jd dah..mekasih..hehhee

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... Best Blogger Tips

ai like yu.....

hahhahha

Anonymous said... Best Blogger Tips

baguih penerangan cikgu hanie nih.. hehehe

hanie baguih le share2 ilmu ni... teruskan usaha ko heheheh


aku ^OCEAN^

tasekM said... Best Blogger Tips

malas la yang. nnti kalau tak de sape yg nk like ai punya n3 ai sentap ok. wakakaka...



.

Yunus Badawi said... Best Blogger Tips

ko tolong buatkan utk aku boleh? Nanti aku belanja ko ABC Fradoo

Nerzhul said... Best Blogger Tips

ho baguih ni.

h a n i e said... Best Blogger Tips

ann:
hahahah..xpe..tunggu rajin ye..



fndrocka:
wa lagi tak reti sb lu gune wordpress..:P



firol:
hoooo yeop..mn ade terer nye...ni pun cho belajo ngan org lain gak.. hehehe..



kejora:
aihhh..mengada2 la kan..hahahah



wanie:
tak baik derhaka. Tuhan marah. nanti kena petir kanggg... :P



cieyla:
tu dh edit dah code..try la..mazru dh buleh tu..



farid:
aihhhh.....takkan x buleh jugak kot...

h a n i e said... Best Blogger Tips

mazru:
yeay! buleh pun...hehehe..sharing is scary kan.. :P



yanie:
errr...i straight. hahahahah..



ocean:
hahahah...alah..ape salahnye berkongsi..kann..



kak tasek:
aje ngade beno bunyi nye kak..hahahaha!! mesti berdoyonn like entry akak punye lah..hehehe



y.b:
aikk..ABC fradoo jek ke..laksa ke..rojak ke..xde? heheheheh



nerzhul:
kan..sila lah tempek kat entry blog aok..heheheh

♥ Vee Violet ♥ said... Best Blogger Tips

Waaa... sharing is cute...
:)
thanks hanie bunny...
=)

jo said... Best Blogger Tips

peh...bagus la...butang dislike ke ada dop??

Lelaki Autumn said... Best Blogger Tips

naik pening aku nih..

*~ aRaBeLLa ~* said... Best Blogger Tips

haaaa bulih ponnn...tenkiewww linggg..

al-mankaraqi said... Best Blogger Tips

Tengkiyu hanie, dah berjaya suda......kalu nak bg jadi besar gajah macam mana?...........halus sangat r........

Anonymous said... Best Blogger Tips

betul tu hanie sbb memberi ilmu pn satu ibadah jika org menggunakanya tuk kebaikan.. hehehe..

aku ^OCEAN^

Mak Su said... Best Blogger Tips

seb bek tak baca n3 smart tag

\m/ 10tonmind \m/ said... Best Blogger Tips

i like it...

h a n i e said... Best Blogger Tips

vee:
hehehe..sama2.. :}



jo:
aihh..nk dislike pulak..mn adaa.. :P



l.a:
pening? aihh..paling mudah dh tu aku bg steps dia..



cieyla:
no hal bebeh.. :P

h a n i e said... Best Blogger Tips

al-mankaraqi:
same2...;) bg besar?? cuba ekjas kat width & height dia tu..




ocean:
haaa..tau xpe...aku ajar mende senonoh ni..hahahahah..




maksu:
haaaa..maksu ngelat..dh komen pn kat entry tu..hahahah... :P




10tonmind:
^__^ <--- mcm nk mintak penyepak pun ada buat icon gaya gitu.. :P

k.e.r.i. said... Best Blogger Tips

hebat betul lu ni.
gua yang keje programmer pun tak reti nak ejas.

Lelaki Autumn said... Best Blogger Tips

perghh..tukar layout lagi..

h a n i e said... Best Blogger Tips

keri:
wa kan mmg hebat..hahahahaha..elehh..lu tu sb tak mau tunjuk skill..kann



l.a:
tukar kaler jek la..gelap gelita je kan..hehehe

shakinah said... Best Blogger Tips

weh, thanks! aku dah berjaya buat.
btw, ramai yang tanya aku benda ni.
aku bagi dorang link ke blog kau eh?
permission.
:D

h a n i e said... Best Blogger Tips

shakinah:
hehehe...boleh aje.. xde hal.. ^^
sharing is scary.. :P

Yunus Badawi said... Best Blogger Tips

ko punya pasal kepsi pun boleh hehehe

vidadarisakura said... Best Blogger Tips

ok berjaya buat. tenkiu. hee

wirajiwa said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum.. utk yg guna joomla 1.5 pulak mcm maner?

faizs said... Best Blogger Tips

thanks cik hanie.. da buat dan jadi.. sgt membantu.. tq.. =)

EDY said... Best Blogger Tips

nice la..thankz..

Arif Aiman said... Best Blogger Tips

thanx~ jadi!

Eyrique Ettiqaz. said... Best Blogger Tips

10q .dah boleh dah..hehe

Mohamad Faiz Abd Halim said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum...
Syukran Jazilan sbb share ilmu ni...

Mohamad Faiz Abd Halim said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum...
Thanks sbb share ilmu like ni.....

crazymonkeyboy ! said... Best Blogger Tips

thanks , berguna sangat :D

amira kamarudin said... Best Blogger Tips

kamsahamnida..terima kasih sangat-sangat!!!

Farrah Anuar said... Best Blogger Tips

hi hanie,

thanks for the tutorial ya..

http://farrah-anewdaybegins.blogspot.com/

Anonymous said... Best Blogger Tips

I just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!

hAti iNtan said... Best Blogger Tips

tq hani..dah jadi..pandai u..

pelangijiwang said... Best Blogger Tips

yeayy.bjaya ;) thx !