Translate

Thursday, April 26, 2012

[ South Korea 6: Jagalchi Market, Busan ]

haaa..taktau la bila entry South Korea ni nak habis kannn... dah masuk setengah tahun dah ni..tapi tak jugak habis-habis... biasalah..dah update ikut suka hati perut kan.. hehehe

so...sekiranya korang ke Busan.. antara tempat "wajib" pergi.. Jagalchi Market. takde beza pun dengan market-market kita nih.. cuma oram kata..Jagalchi Market ni melambangkan Busan..yang femes dengan hasil laut. dan kalau korang nak makan seafood yang best..sini lah tempatnya.  ke kot tetibe nak beli sotong kering, ikan masin bawak balik kann.. haha

kalau nak ke Jagalchi Market nih..

Direction:

Get off at Nampo-dong Station, Line 1, Exit 4, walk towards Dried Seafood Market (5 min) 


ataupun

Get off at Jagalchi Station, Line 1, Exit 10, walk in direction of Agricultural Product Department Store. (From the exit, turn right onto Jagalchi 3 (sam)-gil Street). Walk towards Sidonga Market (5min)


Sistem train dekat Busan ni lain sikit dari Seoul. jadi kad t-money tu tak dapat nak guna kat sini. korang kena beli tiket dekat mesin tiket dekat station.

rupa paras beliau.

nampak ikan besi nih.. maknanya dah sampai lah tu...
patutnya ada pintu gerbang..
tapi tak jumpa la pulak
entah dekat mana beliau menyorok

hasil laut bumi Tuhan...
wahhh ayat..puitis nak mampuihh
hidup lagi tu.. jangan buat main..

Busan.. I'm in love!

perlu caption lagi ke? hahaha

dah tepi laut..mesti la ada kapal ye dok..

Gwangbok-dong Cultural & Fashion Street


haaa..dekat Jagalchi Market tu jugak.. kalau korang jalan straight je ke depan.. korang akan sampai ke Gwangbok-dong Cultural & Fashion Street. sapa-sapa yang suka shopping tu..mesti dia senyum lebau kalau mari sini.

di sebabkan setiap tahun, bulan Oktober ada Jagalchi Cultural Tourism Festival.. suasana memang meriah gila. kena pulak masa kitarang pergi tu.. ada Film Festival sekali. pehh.. mana-mana pergi nampak orang jek. sesak gila.

pandang kanan..orang

pandang tengah ada ahjussi tengah posing

pandang kiri makwe mata sepet

pandang belakang..nampak kepsi

acara penutup
Iced Caramel Macchiato,
Paris Baguette
fashion street ni aku tak tau la berapa luas dia.. kitaorang jalan dekat 2-3 jam sampai nak tercabut tempurung lutut..tak jumpa-jumpa jugak hujung nya.. jadi.. shoppaholics!! ini lah sorga anda! get ready won nye ajee.. haha

13 pengkomeng:

gadisBunga said... Best Blogger Tips

maksudnya ko jumnpe ke tak hujungnya? ke ko potong kat tengah tengah? ke patah balik?

Janggel said... Best Blogger Tips

Omaiiiii comel gile gambo tiket tu!
Dan melihatkan kepada sesotong kurita itu, saya teringat penah makan sotong kurita hidup dedulu..euwwwww

ARIPSAMAT said... Best Blogger Tips

gua teliti juga tgk gamba makwe sepet tu...tapi takde sorang pun serupo gadis dream high...#kiciwa....

Rayyan Haries said... Best Blogger Tips

Hey Hanie,

Sedapnya kurita tu! fresh! makan tak?hehehe

hanie said... Best Blogger Tips

@gadisBunga

potong tengah laaa.. hahahah tak larat weh nk jalan..

hanie said... Best Blogger Tips

@Janggel

ade dok dia wiggle2 dalam perut? hahahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@ARIPSAMAT

dia pesen indah kabar dari rupa..tau dak.. hahahahaha!!

hanie said... Best Blogger Tips

@Rayyan Haries

tak.
tapi makan ikan sedappp
ahahaha

Rayyan Haries said... Best Blogger Tips

@hanie : hehehe..ingatkan makan! tu lah tgk cite korea...alahai teringin!!

hanie said... Best Blogger Tips

@Rayyan Haries

kakaka..ntoh..deme kata sedap.. sebab fresh kl makan idup2.. kena makan dengan samjang - [paste pedas] kl x silap..

retna yusof said... Best Blogger Tips

Busan ni cam daerah luar bandar sket kan... derang punya dialag cam ada bunyi lain sket kan..

hanie said... Best Blogger Tips

@retna yusof

Busan ni kalau tak silap..bandar kedua terbesar selepas Seoul.. hehehe
haa..loghat dia lain sikit dr seoul.. tp sedap di dengor.. ;p

Saffa said... Best Blogger Tips

Took half year nak complete tulis pasal Seoul? T__T

I think I will be like you too. Haha.