Translate

Monday, September 19, 2011

[ hati emas ]

letih bukan main balik kampung kali ni. hari sabtu lepas buat tahlil untuk arwah abah. peh.. dia punya penat berkenduri kendara tu..bukan runcit-runcit. serupa macam kena langgar lori dia punya remuk.

haa wa bukan nak cerita pasal kenduri. tapi wa nak cerita pasal hal keprihatinan rakyat negara najib ni. pasal sikap timbang rasa dan ambik peduli.

wa sebenarnya sangat kagum dengan satu family chinese yang wa jumpa ni. alkisahnya..wa sampai kuala kangsar malam khamis lepas..dekat pukul 1 pagi. jammed mengalahkan orang nak balik beraya.

wa janji dengan adik wa datang ambik dekat tol. tapi bas tu buleh pulak tak berhenti kat situ..pi berhenti dekat taman bunga raya sana. bukannya dekat kalau wa nak jalan kaki patah balik. dah la gelap gila, sunyi pulak. nasib baik kebetulan ada sorang amoi turun skali dengan wa.

bila try call adik wa, buleh pulak dan2 tu henpon wa tak ada coverage, kurang ajar betul. time darurat macam tu la dia nak buat perangai. tak lama kami terpacak tepi jalan tu..mak bapak amoi ni datang ambik. peh..buleh tahan gelabah jugak wa time tu. tempat skeri muvi gaya gitu memang wa tak berani banyak.

deme dok congceng2 cakap cina..ujung2 amoi tu tanya wa nak balik mana. lepas tu dia kabor..dia tolong wa hantar ke tol balik. tempat wa janji dengan adik wa. dia kabor..bahaya kalau nak tunggu sorang kat situ.

dengan malu kambing wa naik kereta..bapak dia u-turn hantor balik ke tol. yang buat wa lagi segan..family ni sanggup nak tunggu wa sampai adik wa sampai. takut apa-apa jadi katanya. tapi wa tolak dengan baik..segan aih. orang dah antor pun cukup baik..ye dak. ni nak tunggu lagi..ewah.. banyak mengada kau. dah la tak tau nama..alamat pesbuk memang tak dan mintak punya.

wa rasa kagum betul dengan level keprihatinan deme. tak kira bangsa. dan wa terkejut sebenarnya... masih ada nilai macam ni dalam masyarakat najib sekarang. sebabnya..wa yakin sangat..berapa kerat sangatlah rakyat najib ni nak peduli nasib orang lain..ye dak? ape tah lagi dengan orang bukan sebangsa. bukan apa..sebab wa pun jual ikan (baca: selfish) jugak kadang-kadang.

12 pengkomeng:

k.e.r.i. said... Best Blogger Tips

gua baca jual ikan tu macam lu punya betul-betul mata pencarian.
kah kah kah!

jedi said... Best Blogger Tips

amoi tu cun x???

alien said... Best Blogger Tips

betul2
susah na cari masarakat perihatin camni skng
susah sagt

tasekM said... Best Blogger Tips

beb.
sebenornya.
semangat 1malaysia tu mmg dah ada dlm diri rakyat malaysia walau bukan semua.
tambah2 kat melaka nih.
cina dgn cina cakap melayu.
india dgn india cakap melayu.
bila kerajaan dok canang2 sgt.
aku jadi menyampah la pulak.

ok.
aku ni mmg saja suka nak membantah.

:p


.

KoQ said... Best Blogger Tips

lu pun satu, sembang pung-pang-pung-pang, nama amoi tu xtanye pulok...

kemang~ said... Best Blogger Tips

hanie tgh terharu mase tu, mane la nak ingat name amoi tu..hihi

btw aku setuju..kadang tu org buat dek jer bile org lain dalam kesusahan...

❀aRaBeLLa❀ said... Best Blogger Tips

terharu..ade lagi masyarakat yg prihatin macam nih ye..

gadisBunga said... Best Blogger Tips

terharu pulak aku baca. tapi kalau ikut common sense, sesapa pun akan bantu kalau tgk ko sorang2 cemtu. kalau depa ada common sense la... :D

Coffee Girl said... Best Blogger Tips

buat baik berpada-pada Hanie... :-) nanti satu hari mesti ada org akan perlu pertolongan dan keprihatinan u, bah, ingatlah amoi. Memang ada manusia baik di dunia ni, cuma kena pandai pilih baik buruk ikut instinct kita.

Mak Su said... Best Blogger Tips

good samaritans are hard to find, but they do exist.. :)

Faaein Talip Roy said... Best Blogger Tips

alhamdulillah.. ada juga yang prihatin.. walaupun tak sama keturunan.. tapi perasaan risau mereka tu tetap ada.. bukan senang nak jumpa yang macam mereka sekarang..

Janggel said... Best Blogger Tips

hani, kagum la dengan org2 macam tu...kalo aku pon mesti aku buat camtu punye... heheheh