Translate

Monday, February 13, 2012

[ makan sedap di Busan, South Korea ]

kalau korang ke Busan..dan merayau-rayau di sekitar Jagalchi Market... aku suggestkan..korang try makan dekat satu kedai nih. amboi..sedap bukan main. teringat-ingat lah dia punya kesedapan tu. hahaha [over!]
cer bayangkan depan korang..terhidang lauk super sedap..berasap-asap lagi.. memang fresh atas dapor. dia letak selungguk dapur tu atas meja.


close up sikit... tunjuk isi ikan yang lembut, gebu, manisss...ditambah dengan sos [macam sambal tumis pun iye] yg lazat nak mamp! *dan air liur pun berjejeran*

sebenarnya kan..ikan ni la yang dia masak tu...jangan tanya nama..sumpah tak tau apa nama ikan ni..

rupa paras beliau ada iras-iras belut sikit. kan? tapi rasa dia memang sedap. manisssss... mungkin sebab fresh kot. 

tak lengkap lah hidangan kalau tak ada banchan [side dish] kan. ni adelah ssambap. bahan utama: daun kkaennip/sesame leaf, yang di makan bersama dengan bawang putih mentah, sepotong cili muda, ssamjang [spicy paste]

ada kubis + mayonis apa tak tau. macam wasabi pun ada. tapi tak pedas

sotong pun ada! jadi sume mende nih..letak atas daun kkaennip tadi..gulung..dan makan. daun tu ada rasa mint sikit. tapi takde la tahap rasa makan ubat gigi. siriyes sedap!

kos untuk hidangan ni..dalam 42,000won. sangat berbaloi untuk 3 orang makan. untuk 4 orang makan pun buleh. sebab portion dia memang banyak. disebabkan ada lauk..jadi kami mintak tambah 3 mangkuk nasik. 1 mangkuk nasik harga 1,000 won. so total semua dalam 45,000won. kira kos sorang makan 15,000won jek. sangat murah dan berbaloi-baloi!

jadi..sekiranya korang ke Jagalchi Market..jangan lupa cari kedai ni. cant remember the exact location tapi rasanya dari port dekat Jagalchi market tu..belok ke kanan. jalan dalam 5 minit ke depan. located dekat bangunan ni. kat bangunan tu ade sign  바다횟집 [Badahoejib]. make sure ada sign ni ye.

ni pintu depan kedai tu...

tapi kalau tak perasan jugak.. nah..korang tengok la sign ni..hahaha memang good betul.


ok. sekarang wa rasa lapaq. cis!

22 pengkomeng:

sopea sudu said... Best Blogger Tips

macam bak kut teh aje kak

halal ke???

eeeeeee...

amanda imanap said... Best Blogger Tips

ade rasa telor manap tak???

#fliptelormanap

bosan bin boring said... Best Blogger Tips

kata makanan sedap tapu BOSAN eh BUHSAN ahhh mana2 lah

tijah anak ungke said... Best Blogger Tips

wakakakaka tapu pon buleyyyyyy

rosma roswell said... Best Blogger Tips

haihhhhhh bsangap ni..dapat setaff baru tapi yg mendung jugak...

haihhh mati larr kolo deepavali semua berebut nk coti sekali

haiiiiiihhhhhh

ayah pin anak ayah nko said... Best Blogger Tips

kite adelah lapar.

benci tau singgah belog ni cite pasal makanan.

makan ular plak tu!!!!!

tapi kite suka ular pendek je

okbai

kacip kak timah said... Best Blogger Tips

ok la okla sampai disini saja komen kita hari ini okeyyy

*sambil buat bibir dang suria*

hanie said... Best Blogger Tips

WAK EJAMMMMMMMMMMMMMMM!!!!! SETAN!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

ai iz pantang kalo komen2 petik nama ai without keijinan. keji sungguh!!

eh awak Pops, x geli ke tgk menatam mcm Ul..x sanggup nak taip..hahahaha..ai iz x berkawan dgn menatam camtu..cer u bayangkan dia hidup..pastu belengkor2 dalam perut..dari besor ibu jari jd besor lengan dlm perut..awak rasa x ape sy rasa skrg??

ok bai.

Anonymous said... Best Blogger Tips

sorry, lupe nak bgtau nama..

my name is Manap The Great <3 Amanda Imanap.


XOXO

kucing itam said... Best Blogger Tips

manap the great katanya.....

puiiiiiiiiii

p/s:beg karlo rinoseres satu!!!!!

Manap The Great said... Best Blogger Tips

beg jer? set karok x mau? kite ada stok nak let go ni..harga kengkawan je kite bagi..

GreenJade said... Best Blogger Tips

mcm ulor lidi pong ade..halal ye noks? pedeh dok? i loike manis2 cili api...nyummyyyysss

tasekM said... Best Blogger Tips

ssamjang..?

ganeh benor bunyi.
mcm nk mencarut.

zulfadzly. said... Best Blogger Tips

bunyi macam Bajang kan Kak Tasek kan..

KoQ said... Best Blogger Tips

kehkehkeh....jom la pekena lagi nanti..

jedi said... Best Blogger Tips

45000 won tu banyak mana wei???

tu ikan linang ke??

gadisBunga said... Best Blogger Tips

wak ejam tu dah kenapa? hahaha!!!

*

alahhhh...cemana den ni? nanti gi korea dah tentu nak terai. tapi nak makan takut tumboh jerawat. ritu baru makan sotong goreng tepung sekor je pun dah tumboh jerawat. hins!

nizamsani said... Best Blogger Tips

ye ke belut? macam cacing kerawit je.

Irfa said... Best Blogger Tips

mcm sedap je yang makan letak dalam daun tu..rupa makan sireh pun ada
hehe..menu mesti cuba kalau gi Korea (sambil tulis dalam list..hehe)

YOYO SAN said... Best Blogger Tips

Ade tulis halal ke ni......

hanie said... Best Blogger Tips

@YOYO SAN

logo halal mmg takde. tp insyaAllah, kita boleh makan sb kedai ni hanya serve seafood saja. tak ada daging atau benda2 yg kita tak buleh makan except for soju or magolli lah. yg penting kena yakin. kl rasa ragu2.. better jgn makan.nt jd syubhah :)