Translate

Friday, February 17, 2012

[ South Korea 4: Autumn in Nami Island ]

statue of lovers, Nami Island
♪♫ Bagaikan siang tiada mentari
Bagai malam tiada cahaya purnama
Tanpamu tiada erti hidup berdua
Ke akhir masa kau ku cinta
Bagaikan syurga tanpa bidadari
Kau ibarat hembusan nafas terakhir
Pulanglah sayang usah kau berpaling
Di sini ku pasrah menanti - Hazami - Sonata Musim Salju ♪♪♫

wahh gitu. ambik feel katanya.  walaupun lagu musim salji..tapi peduli hapa..ye dak..
sebenornya aku nak menghabiskan entry South Korea nih
tapi sebabkan aku malas nak buat pesen kronologi...
aku buat pesen suka hati perut sendiri jek la ye... ;p

Nami Island ni terletak dekat Bangha-ri, Namsan-myeon, Chuncheon-si. sebenarnya bukanlah pulau yang macam perhentian/pangkor,sipadan tu...tapi terbentuk dari Bukhangan River. Nami Island ni jadi femes selepas cerita Winter Sonata. macam love island la lebih kurang.

Direction to Nami Island

From Hongik Uni. station – transfer at City Hall Line 1 – Cheongyanni Station
From Cheongyanni Subway Station to Cheongyanni Train station to Gapyeong Train Station
From Gapyeong station take taxi to Nami Island jetty

Cost:
Subway 1100 won x 2 = 2200 won
Train 3,500 won x 2 = 7000 won
Taxi 4,000 won x 2 = 8000 won
Ferry 8,000 won [harga setakat bulan December 2011, harga terbaru..wa tak tau]
Bicycle rental : 3,000-5,000won per 30 minutes [for those yang nak berkayuh² lah]

Tips: Go early in the morning to Nami Island because need to take an hour and a half train to Gapyeong Station.

ni wa kopipes dari wa punya itin. sebab tu dari Hongik Uni. Station..sebab hostel kami just 5 minit jalan kaki dari Hongik Uni. Station nih. tak kisah la dari mana² station pun..janji menghala ke Cheongyanni Station. kalau menghala ke lain..wa tak tau la kome sampai pulau mana. kakaka

tapi sila jangan kompius antara Cheongyanni Subway Station dengan Cheongyanni Train Station

ni adalah exit Cheongyanni Subway Station

ni adelah Cheongyanni Train Station
bersebelahan je dengan Cheongyanni Subway Station kat atas tu

untuk memudahkan korang plan perjalanan korang.. boleh petik sini..
 

pemandangan sepanjang jalan ke Gapyeong Station..
Entry Visa katanya...untuk foreigner ade diskaun spesel...
pintu gerbang menghala ke tempat feri.
 jangan tanya kenapa gambau tu senget...
 art of gambau nama dia.. kakaka
ni la rupa paras feri terbabit.
 perjalanan ambik masa 5 minit jek kot..ke 10 minit..
ah..lebih kurang lah tu..
selamat datang ke Nami Island~~
*sambil pose gadis penyambut tetamu*

salah sekor menatam yang boleh dijumpai kat sana..
burung unta pun ada ok!



spesis carnation kan..kan...
maaf le..wa buta huruf sikit kalau spesis bunga nih
GadisBunga mesti tau..ekeke

Winter Sonata Photo Gallery
Kang Jung Sang...katenyeeee..
Kang Jung Sang katanyeeeee...
hero idaman malaya korang dulu kann
 hahaha

the famous Metasequoia Road
since its still early of autumn..
daun² masih hijau..
keciwa di situ ye..
caption sama seperti di atas. LOL.

L♥ve Lane...

wa dah tatau nak letak caption apa..
motip gambau tidak dikenal pasti
tapi bila tengok gambau ni wa rasa macam lonely jek perasaan
 #foreveralone??
choiii

Autumn in my heart.. giteww...

kan wa dah kabor..pulau ni banyak spesis menatam....

love is in the air~~♥

안녕!!

p/s: ade rasa nak muntah nengok gambor? aku ade.. kakakaka

update: lupe pulak nak kabor...dah sampai sini..jangan lupa cuba "soft ice"..mcm ice cream tapi rupa paras sama macam tutti frutti tu..cume tak de topping la kan. cost cuma dalam 2000-3000won. ada perisa coklat, vanilla, green tea pun adee..

dan lagi..dekat Nami island ni..ade satu kedai makanan halal. sebelah je dengan winter sonata punya photo gallery tu... harus la cuba smallwillow basket [nasi+fried kimchi+telur mata] sebelum makan kena goncang , dengan kimchijeon [kimchi pancakes]

15 pengkomeng:

alifah@along said... Best Blogger Tips

salam hani...first...ni, 1st time saya komen blog u...sbb, baru jumpa smlm..hehheee....nmpknya, kena sound kat twitter, terus je amik tindakan..hehhee....Nami, cantik kan? rasa nak mkn je dedaun maple n ginko tu...aigoooooo

alifah@along said... Best Blogger Tips

gmbr last tu....aigooo..tak menahan makcik...eh, yg patung jung sang tu, ambo tak jumpa la....satu hari kat situ, pusing, tak jumpa la...pelik...berhantu apa... :)

hanie said... Best Blogger Tips

@alifah@along

salammm...
dah lama entry ni jadi jeruk dalam draft. spirit nak hapdet takde. hahahaha...

kalau masa peak autumn..for sure lagi cantik..kan..

hanie said... Best Blogger Tips

@alifah@along

aigoo-yaa... hahah ade gambar beliau...
terselit dalam banyak2 gambar kat dinding tu...

tu dia nk suh pi lagi la tu...next time pi..sure jumpa..hahaha

alifah@along said... Best Blogger Tips

nak kena repeat agknya..hahhaha...time i pergi ari tu, mmg peak autumn bbe...perghhh.....rasa nk bwk balik sepokok...i pergi lepas u oll balik....main pas baten gitu

fixifiq said... Best Blogger Tips

Cantik pemandangannya. Pokok-pokok dan warna daunnya lawa. BESTNYA! ^__^

❀aRaBeLLa❀ said... Best Blogger Tips

lu tangkap guna lomo pastu scan ke mek?
gi tempat2 romantik ni kan mmg tu la gaye dia kan..menusuk perasaan foreveralone..

jo said... Best Blogger Tips

syoknyaaa jalan-jalan...jom pegi jeju? ke da sampai??

Janggel said... Best Blogger Tips

Fuh lame betol tunggu entry ni, akhirnya kuar jugak hahaha.

Lawonye tupai tu!

hanie said... Best Blogger Tips

@alifah@along

huwahhh...jelesnya..jelesnyaa...
ye ke? hahaah tp yu pergi time peak..lg syok..

hanie said... Best Blogger Tips

@fixifiq

mmg cantik scenery dia..mcm2 kaler ada..hehe

hanie said... Best Blogger Tips

@❀aRaBeLLa❀

kahkahkah..takde keroje la weh.. camera ayam aku tu dh mmg ade effect lomo, fisheye. jd aku gune aje la.


kannnn...kena pulak 80% yg pi situ..sume kapel.. hahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@jo

wa belum sampai lagi sana. ongkos kena lebih sket.. hahaah insyaAllah..next trip.. nak joinnnn?

hanie said... Best Blogger Tips

@Janggel

hahahaha pesen malas hapdet..memang gini le pacikkk.. ;p

kan..comel. n gebu!

Irfa said... Best Blogger Tips

tingin nak jejak kaki kat pulau nami dan pulau jeju ;)

terpengaruh citer korea la ni