Translate

Friday, February 24, 2012

[ South Korea 5: Bulguksa Temple, Gyeongju ]

sebabkan aku pesen hapdet ikut suka hati perut sendiri.. [hahahaha] jadi hari ni kita patah balik ke Gyeongju. ;p pada sesape yang rajin..boleh baca PART 3 untuk lebih pemahaman. *pose cikgu sekolah*

dari Anapji Pond, kami terus ke Bulguksa Temple. antara tempat wajib datang kalau korang ke Gyeongju.

Bulguksa Temple ni adalah disenaraikan sebagai salah satu World Cultural Asset oleh UNESCO. jadi kalau rasa-rasa nak menghayati keunikan dan kekaguman senibinanya..boleh la masukkan tempat ni dalam list korang. kalau ada banyak masa lah. sebab Gyeongju ni..jarak perjalanan dari Seoul via bus..dalam 4jam.


Direction:
From Gyeongju Intercity Bus Terminal / Train Station / Anapji Pond, take bus no: 10 or 11 to Bulguksa Temple.

Fare: 1,500 won

jangan risau sesat ke ape..sebab bus ni memang akan berhenti dekat kaki bukit ke Bulguksa Temple tu..

Admission Fees 
Adults (ages over 19): 4,000 won
Youths (ages 13-18): 3,000 won / Group 2,500 won
Children (ages 7-12): 2,000 won / Group 1,500 won
Children (ages under 7): Individual Free / Group 1,000 won

Operating Hours:
07:00 a.m - 18:00 p.m

Parking Facilities Available * Parking Fees - small 1,000 won / large 2,000 won

for more info, boleh ke sini 

di sebabkan Bulguksa Temple ni terletak atas kawasan berbukit..jadi jalan nak ke main entrance memang mendaki sikit banyakkkkk. di syaki korang akan berhenti sedut nafas dulu dipertengahan jalan. kakakaka

masuk saja.. jumpa kolam..
di larang mandi manda mahu pun buat aksi berkemban basuh baju!

orang dah nak balik..kami baru nak sampai. oh..

sebenarnya aku nak snap gambar pakwe k-pop ni jek
buleh tahan kacak.. aummm!


dah namanya atas bukit/gunung kan.. harusla mendaki yuolls..

2 makhluk gigih..kakakaka

Bulguksa Temple ni banyak section.. 
sebabkan masa tak cukup untuk jelajah semua 
 jadi kami tuju 1 tempat je la

view dari luar
wa tak tau nak letak caption apa. kakaka 
 suka hati kome la nak letak caption apa

motip gambor?
 tak de..

gayat juge kalau renung lama-lama.. 
buleh mari rasa semut-semut dekat kaki

masa ni dalam 5.30 petang. Korea adalah awal 1 jam dari Malaysia
jadi 5.30pm tu dah macam 6.30pm dah

sekali lagi... 
 letak la caption korang sendirik..

sekiranya ada wish yang korang nak tulis..boleh tulis atas atap ni.
 berapa duit sekepim tak tau la pulak..
sebab masa kitaorg turun kedai dah tutup..
 berdekatan dengan Bulguksa Temple ni..ade Seokguram Grotto. tapi sebabkan nak kejar bas ke Busan..kami tak pergi.  info boleh rujuk sini.

sebenarnya..ade satu peristawa bangang terjadi masa kami tengah turun dari Bulguksa Temple ni..
dekat tangga yang last..kami jumpa dengan satu pasangan ahjumma & ahjussi,
diaorang baru lepas tutup gerai kat tepi tu.. ahjumma tu ada anjing kecik..
bukan main hyper lagi anjing tu..comel la jugak..

wa tengok anjing tu..

anjing tu tengok wa

wa tengok anjing tu lagi

tetiba...

bedebupppp!!!

wa cium tanah. cilakak... macam mana wa buleh tak perasan anak tangga last tu.. tak memasal wa sujud menyembah bumii.. deng!!  hanjeng kan?!

reaksi ahjumma tu?? priceless... kakakaka

12 pengkomeng:

jo said... Best Blogger Tips

haha! anjing tu ketawa cara dia la tu kot..

gadisBunga said... Best Blogger Tips

org korea je beruntung dapat tgk aksi ko menyembah bumi. kakaka!

*aku cam makhluk gigih dalam gambo tuh!

**boleh bagi no tepon/website tempat ko beli filem n cuci gambo? tengkiuuu. :D

Coffee Girl said... Best Blogger Tips

lawanya jejaka k-pop tu! pasal tak ambik sudut depan? hehehe. syabas kepada hanjeng yang buat memori mu di korea lebih indah dan bermakna. LOL

hanie said... Best Blogger Tips

@jo

mesti balik dia cerita dgn geng2 dia kan.. hanjeng punya anjing! hahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@gadisBunga

kahkahkah!! sempat lag aku pose cover malu atas tanah tu..

nih blog dia..
http://evanhsw.blogspot.com/p/faq_04.html

service dia bagus. hehe

hanie said... Best Blogger Tips

@Coffee Girl

kahkahkah!! ai kan pemalu orangnya.. giteww..

malu ai tau.. sujud menyembah bumi.. hahaha

KoQ said... Best Blogger Tips

insiden jatuh tangga tu takkan aku lupakan selagi aku tak nyanyuk..kahkahkahkahkah!!

Janggel said... Best Blogger Tips

cantiknya gambo!!!!

Yang gambo ada pakwe kpop tu sekali pandang mmg dah tau motif ko hahahaha

Nath said... Best Blogger Tips

OMG the view is stunning

lisa said... Best Blogger Tips

rugi pakwe kpop tak pandang kamera hang. haha kalau tak dah free muka masuk sini ;0

Darab Dua said... Best Blogger Tips

untunglah pergi jalan ke koriya. gua ni parit buntar pun tak sampai lg. peh! takdok kaitan. ha ha

Irfa said... Best Blogger Tips

kesian dan nak gelak bersatu jadi satu ;)