Translate

Monday, March 19, 2012

[ ni nama dia 비빔밥 / bibimbap ]


tetiba teringin nak makan. dah lama tak buat.. jadi apalagas... terus rajin pergi kedai cari bahan².  kungkang kungkang lebih kurang dekat dapur... nah! semangkuk. kenyang sampai besok!

teringin nak cuba? resipi dia tak susah punnn... kalau rendang korang buleh masak.. ni ape sangat lah dengan menu ni.. campak-campak.. siap..

*sambil pose pegang sudip*

bahan²:
nasi panas - mesti la ade nasik.. kalau spaghetti.. dia jadi lain

sayur:
carrot *
taugeh *
timun jepun *
- untuk setiap sayur ni... tumiskan sedikit bawang putih.. lepas tu goreng la sayur ni. asing² ok!  tapi kalau malas macam cipan..humban sajalah semua dalam kuali. kakakaka
- letak sikit minyak bijan dan kicap cair... tapi wa takde mende alah ni..wa guna seasoning cap Maggi sajok. renjis secukup rasa.. sayur dah masak.. angkat.

bayam
- letakkan garam dengan sikit minyak masak dalam air untuk merebus. untuk rasa dan bagi nampak cantik jek. baru selera.. ye dok..

1 biji telur - goreng separuh masak

lauk:
haaa yang ni optional. ada lauk pun buleh..takde lauk pun buleh. suka hati kome lah. tapi sebabkan ade udang dengan sotong dalam peti es.. aku guna ajelah deme 2 ekor nih.

udang dengan sotong - goreng tanpa minyak untuk keluarkan air. sila gunakan non-stick pan ye.. kalau guna kuali biasa..insyaAllah..takde rupa sotong dgn udang dah lepas tu. haha

tumis bawang putih sampai wangi, masuk kan sikit air, 1 sudu paste gochujang, sikit kicap manis. tambah la garam ataupun bahan perasa. aku guna knorr pasti sedap tu..jd garam tak guna dah. masak sampai pekat..then masukkan udang dan sotong terbabit. masak sampai korang puas hati dan angkat.

dah siap semua.. letak nasi dalam mangkuk..lepas tu susun la sume sayur², telur tadi..jangan lupa..tambah 1-2 sudu besar paste gochujang. lepas tu gaul je semua benda tu..ape lagi..bace bismillah dengan doa makan.. ngap!

mesti korang pelik kan.. menatang ape la gochujang ni.. ini lah dia rupa paras beliau.. takde ni.. tak jadi korang punya bibimbap.

sape-sape dekat area KL..tak susah nak cari.. sebab banyak Korean mart dekat area Ampang sana. takpun boleh try cari dekat Cold Storage.
kalau ikut kata wiki, 
Gochujang is a savory and pungent fermented Korean condiment made from red chili, 
glutinous rice, fermented soybeans and salt.
sumber: Google 

7 pengkomeng:

Aku Seorang Pengembara said... Best Blogger Tips

Salam Yong

Bab telur kuning mentah tu yang tak leh tahan tu.....

gadisBunga said... Best Blogger Tips

celah mana pulak aku nak cari gochujang ni kat giant shah alam??

julietchun said... Best Blogger Tips

payah nak menyebut nama benda alah tu. :D

tasekM said... Best Blogger Tips

apa ke nk gaya bunyi mencarut je masakan nih...

hehe.

:p




.

enassempoi said... Best Blogger Tips

ada tanda halal x tu??? xnmpk pun..

hanie said... Best Blogger Tips

@Aku Seorang Pengembara

hahahaha bagi half cooked pun buleh kak.. ni just utk gaul dgn nasik je.

Irfa said... Best Blogger Tips

gile layan citer korea skrg duk berangan nak makan bibimbap..tak sangka pulak senang je nak buatnya.
lagi senang dr buat rendang tok.hehe

kena cari nih..gochujang