Translate

Wednesday, March 14, 2012

[ Sinetron Ep. 3: CouchSurfing Friends ]

orang kabor..jauh berjalan..luas pemandangan.. berkawan tu biar seribu.. berkasih biar satu.. katanyaaa [kekasih yang paling agung, Allah s.w.t..ye dak]

jadi masa dekat Pekanbaru, aku ambik kesempatan yang ada untuk jumpa dengan couchsurfing (CS) members yang ada dekat sana. menambah kawan baru..ape salahnye..kan.. sedikit info pasal CS ni...A volunteer-based worldwide network connecting travelers with members of local communities, who offer free accommodation and/or advice. boleh ke website diaorg dan register as a member untuk lebih pemahaman. but you  must remember...free accommodation bukan bermaksud korang boleh ambik kesempatan untuk atas nama "penginapan percuma" tu ye..it's a BIG NO-NO!! .it's about participating in creating a better world..and respect to each other.

ye lah..dah tumpang rumah orang..free pulak tu..takkan lah nak buat suka hati perut kita pulak kan? lebih baik pergi cari hostel/hotel whatever...nak buat apa pun orang tak marah..haha

jadi..pada kaki-kaki jalan...ni adelah salah satu option terbaik untuk korang. aku rasa banyak web² yang macam ni..tapi dari segi pengalaman aku yang alahai baru sesudu nih..[kalau Fatt aku rasa dah seperiuk dah pengalaman dia kakakaka peace no war!! ^^V] alhamdulillah..this is the best!

dekat website ni, kita akan jumpa ramai awesome travelers..dan sekiranya ada kemusykilan atau perlukan info tempat korang yang nak pergi tu..just joint the group and post your Q dekat forum. sure ade yang reply punya. pesen tak segan membantu dan tak lokek ilmu.

jadi malam last kami di Sumatera Barat ni.. aku dengan koq join gathering yang diaorang buat. mula-mula rasa macam cuak sikit lah. ai kan pemalu. hew hew hew.. tapi bila dah kenal.. hah! macam gaya sahabat lama. kena pulak satu kepala..ape lagi.. pizza hut tu..kami yang punyaaaa!

makwe-makwe madu tu bukan dari CS, diaorang dari Backpackers..tapi tak kisah la ape group pun..tujuannya sama jugak..ye dak.. boleh di katakan group ni memang aktif..ada saja program diaorang kalau wiken. jadi kalau sesape ke Pekanbaru.. boleh la contact diaorang nih. serius... memang fun gila malam tu.

dari si baju biru: Kurniawan, Jully, Ati, Kiki, Devi, Koq, -abaikanmahklukni-, Romelo, Andry

macam biasa..buat tempat orang lain macam rumah sendirik..kakaka lepas menyekik..ape lagi...karok yukk!
pusat hiburan keluarga ni..rupanya Inul yang punyaaa..
tapi takde adengan gelek gerudi yek..harap maklum!

tengah tunggu turn untuk karok
 gila canggih pusat karoke diaorang ni...
malam tu..semua lagu layan.. paling tak buleh blah..
tetibe pandai nyanyi lagu Batak.. hebat kan?! - -;

dari kiri: Romelo @ Kuraza Takada, Andry, Agung, Kurniawan
nak berkenalan?? sila isi borang dekat kaunter depan yek

sambil makan.sambil snap gambar. almaklum.. memasing kat photolergic.. pantang sua camera.. kakaka
Rico Chandra
jumpa dia dengan abg Joel [ehem!] masa hari last..sebelum balik ke KL
dia bawak kami round satu Pekanbaru..
buleh jadi duta dia nih..kakaka
and thanks belanje batagor yang super sedap tu.. teringat-ingat sampai sekarang! peh..
untuk semua-semua orang ni..terima kasih atas pengalaman yang best gila! jumpa lagi bulan 5 nanti...kan.. hahaha

p/s: dalam apa pun yang korang buat.. keyword dia satu jek.. berhati-hati. untuk CS nih..kalau korang rasa ragu-ragu..baca lah dengan teliti dia punya profile, baca reference yang ditinggalkan oleh other members. respect each other and be nice to peeps... kalau kita baik dengan orang..orang baik dengan kita.. kan.. ^^

18 pengkomeng:

❀aRaBeLLa❀ said... Best Blogger Tips

sejak bila lak sorok muka nih? kekeeke

- GC - said... Best Blogger Tips

comelnya muka!!! like!!

julietchun said... Best Blogger Tips

errr....koolnya muka abg rico, nak ehem2 jugak :D

Nerzhul said... Best Blogger Tips

koi tengok list benda masa depan tu, aok tak tulis pun kawin. aok taknok kawin ke? hokhokhok

achik ezam said... Best Blogger Tips

kalau datang pekan kapar bitaulah..

i leh jadi tour guide nya

kbai

achik ezam said... Best Blogger Tips

kalau datang pekan kapar bitaulah..

i leh jadi tour guide nya

kbai

MasZuber said... Best Blogger Tips

okies, nanti aku akan hati2 mase CS di India nanti!

KoQ said... Best Blogger Tips

apasal muka lu jadi kartun? T__T

hanie said... Best Blogger Tips

@❀aRaBeLLa❀

ai kan pemalu orangnyeeee..hewhewhew

hahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@- GC -

gedik!!
kahkahkah...

hanie said... Best Blogger Tips

@julietchun

ai ade no telefon dia..nak tak? nak tak?

hahahahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@Nerzhul

bagai tertusuk panah beracun ke hati koi bace komen aok nih.. dah aok te tak minang koi..guane nak kawen?? kakakaka

ahk..kawen2 tu..kendian pun buleh.. byk lagi projek koi nak jalan ni..

hanie said... Best Blogger Tips

@achik ezam

sampai 2 kali komen..
nampak sangat pesen tak buleh di harap! kahkahkah

hanie said... Best Blogger Tips

@MasZuber

yeahh!! have fun weii..
nanti balik cerita eh.. hahaha

hanie said... Best Blogger Tips

@KoQ

wa lupa nak kartunkan muka lu sekali..kahkahkah..
sila terima dgn redha..

Coffee Girl said... Best Blogger Tips

Coachsurfing! lama aku tak dengar perkataan tu. Haiya, muka kena cover pulak dah. :-)

ricodecoro said... Best Blogger Tips

amboooooi...... kenapa gambar aku cuman satu??? hahaahahha

ricodecoro said... Best Blogger Tips

ai maaaak,,,, @julietchun mesti datang pekanbaru dulu... ntar aku bagi nomor akuu... hahahahahaaaa